Elfelejtetted már az új évre szóló terveid?

Szia!
Mi újság nálad? Teljes gőzzel vetetted bele magad az új évre szóló terveidbe? Vagy már el is felejtetted őket? Maguk alá temették őket a megszokások, a jól bevált mindennapi rutin?
Kutatások szerint a január 10. a vízválasztó nap ebben: a legtöbben eddig tartanak ki a céljai megvalósításában. Addigra minden fogyókúrázó megéhezik, minden cigarettafüggő elcsábul „csak egyetlen szálra”, minden „idén megtanulok angolul”, „reggelente fél órával korábban kelek és a vállalkozásommal foglalkozom”- próbálkozás meghiúsul és az edzőtermek is kiürülnek. Na jó, nem „minden”: 9% kitart.
Tudod mi az érdekes? Hogy a többség az ilyen statisztikák hallatán úgy gondolkodik, nem gáz a többségbe tartozni.
Ha 91% feladja, akkor nekik van igazuk és az újévi fogadalmakkal van a baj, a célkitűzések nem működnek, nem kell foglalkozni velük.
De, ha nem a nagy átlagba akarsz tartozni, ha szeretnél kilógni a sorból és többet tenni, mint mindenki, másként kell gondolkodnod:
Vajon az a 9%, aki nem adja fel, hogyan csinálja?
Mit tudnak ők? Miért nem adják fel? Miért tudják végigcsinálni?
Amikor olyan embereket látsz, akik kiemelkednek valamiben, mindig ezt a kérdést kell feltenned: vajon mit tudok tanulni tőle? Lehet, hogy néhány dologban nem értesz egyet vele, lehet, hogy néhány dolgot te másként tennél, de vajon mi az, ami hasznos a módszereiből? Mi az, ami számodra is használható?
Mit tudnak azok, akik január 10 után is kitartanak?Nos:
Vízválasztó héthez érkeztünk:
kutatások szerint a legtöbben (91%)
a január 10 utáni napokban hagynak fel
az újévi fogadalmaikkal.
Mit tudnak azok, akik mégis kitartanak?
—–
#1 Nem adják fel az első akadálynál
—–
Biztosan ismered azt az érzést, amikor elhatározol valamit (mondjuk: „minden nap 20 percet tanulsz angolul”) és néhány napig be is tartod szépen, aztán jön egy extra program, borul a napirend és kihagysz egy alkalmat. Aztán másnap megint közbejön valami, és megengeded magadnak jutalmul a kihagyást, végül is már napok óta kitartottál, harmadik nap meg már úgy vagy vele, úgyis elrontottad az egészet, mert 2 alkalom már kimaradt, nem megy neked ez a kitartás-dolog, inkább abbahagyod.
Nem szabad merevnek lenned: normális, ha néha közbejön valami, de aztán másnap ugyanúgy folytasd tovább.
Az élet zajlik a maga ütemében, az, hogy vannak kis kanyarok az úton, nem azt jelenti, hogy megváltozott volna az úti cél.
—–
#2 Válassz időpontot és tűzön-vízen át ragaszkodj hozzá!
—–
Könnyebb úgy kitartónak lenni, ha külön időt szentelsz az új célnak. Van, aki reggel korábban kel fel 30 perccel, van, aki az ebédszünetét áldozza fel a sportolás kedvéért, van, aki az esti tévézésről mond le és helyette a honlapján dolgozik, a lényeg, hogy ne valahova akard beilleszteni a napirendedbe az új szokásokat, amikor majd idő lesz rá, mert akkor valahogy soha nem lesz rá megfelelő időpont, hanem válassz ki egy időpontot és ahhoz tartsd magad.
—–
#3 Vezess célnaplót!
—–
Egy noteszbe vagy füzetkébe írd fel a célodat és minden nap írd be, mit tettél érte, hetente 1-2x pedig nézd át a feljegyzéseidet! Ez segít nem elfeledkezni róla, mit tettél már meg, követni az eredményeidet és motivál, hogy haladj tovább.
—–
#4 Bontsd le kis lépésekre!
—–
Hatalmas célokat tűztél ki 2016-ra! Remek

Akkor ülj le és bontsd szét a nagy célt havi feladatokra: minden hónapnak legyen meg a maga fő feladata, amit abban a hónapban meg kell oldani, el kell indítani (pl. Blogindítás hava, Facebook hirdetések hava, Könyvírás hava stb.) vagy rendbe kell tenni (én ezt a Nagytakarítás havának szoktam hívni, ilyenkor a korábbról hátramaradt ötleteket fésülöm át, átnézem a rendszereinket, megcsinálom a felgyűlt apró tennivalókat stb.).
A havi terveidet bontsd le heti tervekre és azt napi tennivalókra.
Hetente nézd át, hogyan haladsz a terveiddel!
És itt jön a csavar: a legtöbben, amikor átnézik a terveket és azt látják, hogy nem haladtak, elveszítik a kedvüket és abbahagyják az egészet. Te inkább tedd azt, amit a GPS: ÚJRATERVEZÉS

Gondold át, miért nem ment jól a dolog:
– Valami megakasztott hét közben? (betegség, családi dolgok stb.), ez nem gond, ilyen az élet, majd a következő héten jobb lesz,
– Valamelyik feladattal nehezebben haladtál? (Mi volt az oka? Hogyan lehetne változtatni rajta?)
– Technikai nehézségeid vannak? (Kitől tudnál segítséget kérni? Hogyan lehetne megoldani? Ha még csak most kezded és folyton fennakadsz valami apróságon, ne aggódj, sok gyakorlással belejössz majd!)
– Hatékonysági problémáid vannak? Valamivel rengeteg idő elmegy, míg másra már nem jut idő? Lehet, hogy a terveiden kell változtatnod és az adott feladatra több időt szánni vagy átgondolni, mennyire fontos ennyi időt töltened vele, néha pedig az segít, ha a korábbi manuális megoldások helyett szoftveres megoldást keresel (pl. automata számlázást állítasz be a megrendelőknek, így nem kell többet ezzel időt tölteni)
—–
#5 21 nap – 6 hónap
—–
Arról már biztosan hallottál, hogy az új szokásoknak 21 napra van szükségük, hogy beépüljenek az életedbe, eddig kell kitartanod, utána már rutinból megy.De azt is tudni kell, hogy 6 hónap alatt az új szokások a személyiséged részévé is válnak. Az elején még koncentrálnod kell rájuk, nem megy minden simán, de 6 hónap után már zsigerből jön az új szokás – ekkor lehet valami újat bevezetni.A legtöbben türelmetlenek és gyorsan egymás után akarnak mindent megváltoztatni, valójában ettől lassabban működnek a dolgok és ha tudsz erről, apránként mindenen képes vagy változtatni.Tudod, mi ebben a legjobb?
Hogy pofonegyszerű, mégis senki nem fogja érteni hogyan csináltad (ismeretlen szerző tollából)

fogadom

„A siker első törvénye a fókuszálás. Fókuszálni annyit tesz, hogy minden energiát eltérítünk, hogy egyetlen irányba hassanak, majd közvetlenül abba a pontba haladunk anélkül, hogy jobbra-balra tekintenénk…”
– William Mathews
http://sikerkontroll.info/az-uj-evre-szolo-terveid/